מה הבעיה עם השאלה?
כמו כמה שאלות אחרות בראיון עבודה, יש נטייה לרצות לומר את האמת. אלא שיש דברים שכדאי שישארו בגדר סוד ולא תאמרו אותם בראיון, פשוט משום שהם לא מקדמים אתכם לעבר הראיון הבא או השלב הבא במיונים לאותה משרה.
מה לא כדאי לומר?
1. אל תגידו שאתם מחפשים את האתגר הבא זה לא משחקי הנינג’ה
2. אל תגידו שאתם מחפשים גיוון, זה לא חנות ממתקים
3. אל תגידו שאתם מחפשים משהו חדש, זה לא תוכנית כבקשתך.
וחוץ מזה כשזה לא יהיה חדש אתם שוב תעזבו? במיוחד אם אתם עוברים כל כמה שנים?
4. אל תגידו שאתם שחוקים כי מי רוצה להעסיק אנשים שחוקים שחוקים זה אומר גמורים עייפים מותשים שאי אפשר להניע אותם זה רכב שהלך טוטאל לוסט
5. אל תגידו שאתם מתוסכלים שזה התאום של השחוקים, מי רוצה לעבוד עם מתוסכלים.
ומה עוד לא לומר
את כל האמת על הארגון שלכם:
- כי הבוס שלי לא מעריך אותי
- כי יש היום בעיות בחברה
- כי כל יומיים משנים אסטרטגיה ולא יודעים לאין הולכים
אין לכם את הפריבילגיה לומר את האמת ולמעשה להשמיץ אנשים וארגונים אחרים,
ואין לכם את האישור המשפטי למסור מידע שהוא למעשה מידע פנים, גם אם יעשו מאמץ להוציא אותו מכם “רגע, מה קורה שם, יש שם בלגן לא?” אתם נשארים ממלכתיים.
טיעונים אישיים שאפשר להציג
יכול להיות שאף אחד מ-3 הגישות של הזדמנות, ארגון וקריירה לא מתאימה לכם. לכן הנה כמה טיעונים שאחד מהם יכול להתאים לכם.
1. משכורת – “כי הורידו משכורות לכולם ולא החזירו למרות שהבטיחו”
2. נסיעות – “כי בתפקיד היום אני טס פעם בחודש לכמה ימים, ואנחנו עכשיו מצפים לתאומים ומבחינה משפחתית זה פחות מתאים כל כך הרבה נסיעות ולכן הגשתי מועמדות כאן”
3. עבודה מהבית – “כי עברו ל- 5 ימים במשרדים ומבחינתי זה שיקול עבודה היברידית של מינימום 3-2 ולכן הגשתי קורות חיים כאן”
4. שעות עבודה – “כי אין שבוע שאני לא עובד לפחות פעמיים גם בשעה אחת עשרה בלילה, ביחד עם כל הצוות, וזה מבחינתי שיקול. לתת כתף לפרויקט ודד ליין פעם בכמה חודשים, זה ברור. באופן קבוע, פחות, אני נשוי עכשיו, אנחנו מתכננים להקים משפחה, וזה כבר לא מתאים”
5. סביבת עבודה – “כי עברו למשרדים באופן ספייס, והבנתי שזה סגנון שלא מוציא ממני את המיטב כמו בימים בהם עבדתי בחדר משלי או מקסימום עם עוד שניים, וזה אחד הדברים שביררתי עליכם לפני שהגשתי מועמדות וגם היה לי חשוב להתראיין כאן במשרדים כדי לוודא שזה משהו שהוא לא באופן ספייס”
שורה תחתונה לגבי מה לומר ומה לא לומר.
זו שאלה קלאסית לייצר בה אמת, לא לשקר כי זה טפשי להפליא לשקר, בעיני, אבל לצייר בה אמת מסוימת, לקחת שביב מן האמת ולהפוך את זה למרכז .
מה לומר אם פוטרתם?
תתפללו שזה קרה במסגרת של כלל הארגון ברמה שסגרו את היחידה שלכם ולכן אחרי שראיתי את זה בקורות חיים של אנשים ובלינקדאין שלהם אני אומרת תרשמו את זה כבר בקורות החיים ואתם מסודרים עם השאלה “למה אתם מחפשים”.
אבל אם לא רשמתם בקורות החיים תמיד אפשר לומר את האמת “כי סגרו את היחידה”.
היה ופוטרתם לא במסגרת קבוצתית, תשובת ה- DNA יכולה להתאים וזה ישמע פחות או יותר כך, “כי בדיעבד דרך ההתנהלות שלי לא התאימה לסגנון של הצוות, אני וראשת הצוות שלי לא הצלחנו להגיע לעמק השווה והיה עדיף לסיים את העבודה. היום אני מבין טוב יותר איפה אני חזק ואיפה פחות ואני אשמח שנדבר יותר על אופי העבודה כאן, אצלך”.
זה פותח דלת לשאלת תכונות טובות ושאלת תכונות שליליות אבל זו דלת שאתם פותחים מה שאומר שעכשיו אתם שולטים בנרטיב וממש מבקשים שישאלו אתכם ולכן אתם מוכנים היטב עם תשובות מתאימות.
מה לומר אם התפטרתם?
אתם תמיד יכולים לומר “בחרתי לסיים את התפקיד כדי להתמקד במשרה הבאה”. מניסיון של מישהי שאמרה את זה, בכל פעם הסתכלו עליה בהערכה בראיונות. כי זה משהו שהרבה מפנטזים לעשות ולא עושים או עושות.
כמובן שהבחירה שלה לא הגיעה מהאוויר. היא עזבה כי היא הבינה שבשינוי הארגוני שנוצר היא תישאר תקועה באותו תפקיד עוד הרבה זמן. ואני מכירה כאלה שעזבו כי הבינו שהעומס של עבודה ובית לא מאפשר להם להתפנות למשרה של מציאת עבודה. ויש עוד המון סיבות למה אנשים עוזבים כי הם פשוט לא יכולים להישאר שם. את כל הסיבות הללו אני מכניסה לתוך השורה התחתונה “בחרתי לסיים את התפקיד כדי להתמקד במשרה הבאה ולכן אני כאן”.
סיכום
כשאתם מתכוננים לראיון העבודה הבא, וודאו שיש לכם מסמך תשובות לשאלות שככל הנראה ישאלו אתכם. בארגונים מאוד מתעניינים למה עברתם מתפקיד לתפקיד, ולמה אתם רוצים לעבור עכשיו. במקום להתעצבן מהשאלות החטטניות ורכלניות הללו, עדיף להתכונן והמאמר הזה נותן לכם כמה דגשים שעובדים.
נסו ושתפו.