7 אפשרויות עבור השאלה “יש משהו שתרצה לשאול?” בזמן ראיון עבודה
שימו לב!
אפשרות ו’ היא הכי מקובלת אבל היא בזבוז של הזדמנות מיוחדת.
את שאלה ו’ אתם צריכים לברר מהרגע הראשון – כמעט משיחת הטלפון הראשונה.
בין אם אתם בראיון עבודה למשרת ג’וניור ובין אם אתם בראיון לתפקיד VP שיווק בינלאומי, ראיון העבודה הוא הזדמנות מצוינת להתחיל בתיאום ציפיות ובעצם להבין איך הארגון הזה חושב, מה הוא מודד. אגב, יש סיכוי טוב שזו שאלה שתפתיע אותם לטובה, ולכן גם יזכרו אתכם טוב יותר.
את השאלה הזו כדאי לשאול תוך שימוש במונח המקובל בחברות רבות “אשמח לדעת יותר על תהליך ה- On Boarding שלכם. יש דברים שאני יכולה להתכונן לפני?”. מה שבטוח זה שאתם גם רוצים לברר מה מחכה לכם. גם רוצים לדעת אם זו חברה מסודרת. וגם אתם נראים מאוד רציניים ומלאי מוטיבציה.
או “תוכלי לספר לי על הצוות שאני אעבוד בו במידה ואני אבחר לתפקיד?”. כי אם הם לא סיפרו לכם על הצוות. בוודאי בעולמות של פיתוח. אולי משום שהם עדיין מגבשים את המבנה הארגוני, האם יהיו squads או לא, אבל בגדול הם יודעים מי יתכן ויעבדו איתכם. בכל מקרה, זו שאלה סופר רלוונטית כשמתברר לכם לאורך הראיון שהם לא מדברים על היום שאחרי. לא מסבירים על הצוות.
על הדרך אתם מראים מוטיבציה לתפקיד וגם מדגישים “אם אני אבחר לתפקיד” כדי להרים להם להנחתה ולראות מה יעשו עם זה.
אתם אנשים צעירים ובחברה בה אתם עובדים היום, הוציאו אתכם לחל”ת לחודשיים וחצי, ואתם בני 26 עם משכורת של 14 אלף ₪ בחודש. אבל בחל”ת למי שטרם מלאו להם 28 השכר הוא לא 70% מהמשכורת אלא שכר מינימום. העלבון היה צורב. אתם רוצים לדעת איך כאן נוהגים.
סטודנטית שלי בתוכנית MBA סיפרה שזה מקובל אצל האמריקאים. כמובן שזה משהו מאוד כוללני להגיד אמריקאים ובכל זאת, כשתשאלו כך מראיינת או מראיין אתם פותחים שיחה יותר אישית. זו הזדמנות שלכם להתעניין במראיין או מראיינת. לשמוע יותר עליהם ועל המסלול שהם עשו. בדוגמא הזו אתם מבהירים שנכנסתם ללינקדאין או לאתר של החברה וקראתם עליהם, התעניינתם ברקע שלהם. גם אם מדובר ביו”ר דירקטוריון שמראיינת אתכם לתפקיד CEO.
או “אשמח לדעת במידה ואני עוברת את השלב הזה, מה השלבים הבאים, תוכלו לומר לי?”. כי אם עד עכשיו לא אמרו לכם ולא ביררתם, לא משנה אם זה ראיון טלפוני ראשון או ראיון שלישי, אתם חייבים לדעת מה השלבים הבאים וכמה זמן זה הולך להימשך.
או “אם תוכל לומר לי מה אתה חושב על ההתאמה שלי לתפקיד?” או” אם תוכל לומר לי מה אתה חושב על הריאיון?”.
בקריירה רבת השנים שלי, יש לי מועמדת אחת שיצאה מהריאיון וסיפרה לי מה עשתה. אני כמעט התעלפתי. לא יכולתי לנשום. הייתי בטוחה שזו כמעט עבירה פלילית. וטעיתי. הגאונית הזו שאלה ו…… קיבלה תשובה. לא רק שאמרו לה מה עשתה טוב, אשכרה נתנו לה עצה לקראת הריאיון הבא אצלם שלא רק שהבהירו לה שהיא תגיע לראיון הבא אלא שנתנו לה ולי תחמושת מטורפת איך להתכונן. שמתי את האופציה הזו תחת האות הרגישה ז’ כי לדעתי היא מיועדת לאמיצים ואמיצות במיוחד. כאלה שמוכנים לא לדפוק חשבון.
שאלות של דרג ניהול בכיר בראיון עבודה
- איך מודדים את איכות הניהול שלי? - שאלה סופר לגיטימית לשאול את ה- CEO אליה אתם מדווחים.
- אילו כלים יש לי לניהול הצוות? – עכשיו הזמן להבין מראש לפני שאתם מתרגשים לחתום על חוזה. כלים יכולים להיות תקציב לגיבוש ועד HRBP להובלת תהליכים שונים.
- אם אני רוצה לגייס עובדים / מנהלים חדשים, מה המדיניות של החברה או תהליך הגיוס? - בזמן תהליך המיון זה הזמן להבין נושא כל כך חשוב. מי מוביל את זה בחברה או מה התקציב שמופנה לזה כולל ברשתות חברתיות.
- איך מתייחסים לסוגיה של משוב שנתי? - הזדמנות להבין עד כמה החברה מסודרת. וגם להבין עד כמה יש לכם כח כמנהלים. כי אם המשוב שלכם לא משפיע על קידום, על שכר, ואפילו על רשימת מצטיינים. זה מצביע עד כמה החברה באמת חושבת שניהול אנשים הוא מקצוע ונושא חשוב.
- מה סדר הגודל של התקציב שאני אמורה לנהל, ואיפה הוא יושב? - זה הזמן לברר נושא קריטי לביצוע שלך. כי אתם יכולים להיות סמנכ"לי שיווק בכירים ורק אחרי חודש בתפקיד לגלות שאתם כיחידה נותנת שירות ללא!!!! תקציב משלכם. מידע שחשוב לדעת מראש.
שאלות שג’וניורים יכולים לשאול בזמן ראיון עבודה
- מתי עוד אני אפגוש אותך אחרי שאתקבל? - נניח וזה ראיון אחרון והוא עם המנכל או המנכלית. זו שאלה שיכולה מאוד להחמיא לצד השני ועל הדרך לחשוף בפניכם שבשבוע השני לכניסה לעבודה יש פגישה של כל החדשים עם המנכל.
- עד כמה אתם מתייחסים ללמידה עצמית שאני עושה, נניח ביודמי? - אם אתם אוהבים ללמוד לבד, ואם המראיינת אמרה שהם מחפשים אנשים שיודעים ללמוד לבד, זו שאלה שתחשוף את הפרצוף האמיתי שלהם.
- אני לומדת עכשיו לתואר ראשון / שני / שלישי ואמורה לסיים בעוד שני סמסטרים, איך זה ישפיע על השכר שלי? - או בגירסה אחרת – "אני מסיימת תואר ראשון / שני / שלישי בעוד X זמן, מה המשמעות של זה מבחינתכם?" - זה הזמן לברר, לא לחכות לחוזה ולא לחכות חצי שנה בתפקיד.
- אני מתראיינת בעוד מקומות בתקופה זו, אני רוצה לעדכן אתכם אם דברים מתקדמים במקום אחר, איך תרצה שאעשה את זה? - הדרך לקבל גישה ישירה לפרטים של אותו מנהל או מנהלת ועל הדרך לקבל תגובה מה הם חושבים לגבי הסיכויים שלכם.
- עם איזה כלים משתמשים ומה אופי הבעיות שמתמודדים איתן? - כשאתם רוצים לדעת עד כמה הלימודים שלכם יעזרו לכם, בררו עם ראש או ראשת הצוות. וכמובן כשאתם רוצים לדעת האם זו משרה שאתם באמת רוצים לעשות יומיים בשבוע.
- עד כמה זה עבודת צוות ועד כמה עבודה אישית? נניח זה פרויקט שארבעה עובדים במקביל או כל אחד עובד על פרויקט אחר לא קשור בכלל? - כשאתם מגיעים לשלב הראיון המקצועי, והוא בדרך כלל בתחילת המיונים בהייטק, תשאלו כדי להבין את אופי העבודה שמחכה לכם
לסיכום
ראיון עבודה הוא סוג של מבחן. רוב הזמן ישאלו אתכם שאלות ואתם תשיבו.
רוב הזמן, לא כל הזמן. כדי שאתם תוכלו להחליט אם אתם רוצים את הארגון ואת התפקיד, חשוב שגם אתם תבררו.
המאמר הזה כולל “בנק” שאלות כדי שתוכלו לבחור את האחת או שתיים שמתאימות לכם.